Tomas Ek, reporter på P4 Skaraborg.
Tomas Ek, reporter på P4 Skaraborg. Foto: Ateljé Carla.

Så gick snacket före och efter regionaliseringen -99

3:44 min

När Västra Götalandsregionen bildades för 17 år sedan var oron stor att småsamhällena skulle komma på undantag. Hur blev det, då?

I Västsverige har man lång erfarenhet av att vara region. 1 januari 1999 bildades Västra Götalandsregionen av det som förut varit Älvsborgs, Skaraborgs (utom Mullsjö och Habo), Göteborgs och Bohus län.

Tomas Ek, reporter på P4 Skaraborg, berättar om oron före och skillnaden efter regionaliseringen.

– Det många var rädda för var att landsbygden skulle utarmas, eftersom Göteborg är så väldigt mycket större än i princip alla andra städer i Västsverige.

Men hur sjukvård och annan samhällsservice hade utvecklats om regionen inte hade bildats, det kan man ju inte veta, påpekar han.

– Men regionaliseringen och utarmningen av landsbygden diskuteras inte alls längre, det är en ickefråga.

En konkret förändring - utöver att länsbussarna bytte färg - är bildandet av det nya regionfullmäktige med 150 ledamöter i Vänersborg.
Regionfullmäktige är knepigt att granska och upplevs dessutom som mer svårtillgängligt och längre ifrån medborgarna, säger Tomas Ek.

Ett demokratiproblem, alltså.

– Det är verkligen en läxa att ta med sig för alla som sitter på mediehusen hos er, att det har varit ett rätt tufft jobb att hitta en bra och enhetlig bevakning.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista