Oscar Uusitalo, idrottskonsulent på Västmanlands Idrottsförbund. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
1 av 2
Oscar Uusitalo, idrottskonsulent på Västmanlands Idrottsförbund. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Rolf Carlstrand NAIF. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 2
Rolf Carlstrand från NAIF medverkar på ledarutbildningen. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Asylsökande i Norberg utbildas till idrottsledare

"Alla sporter är aktuella"
1:30 min

Nu i helgen genomförs en utbildning för ledare inom barn- och ungdomsidrotten i Norberg. Den här gången vänder man sig även till boende på olika asylboenden. Därför är det engelska som gäller.

– Det som är unikt med den här utbildningen som vi genomför i helgen i Norberg, är att vi genomför den på engelska och även har tolkar. Det kommer att finnas befintliga ledare från främst tennisklubben och fotbollsföreningen, men även personer från de olika asylboendena som är intresserade av att komma in i idrotten och även vara ledare, säger Oscar Uusitalo, idrottskonsulent på Västmanlands Idrottsförbund.

Plattformen är namnet på utbildningen som är ett samarbete mellan SISU Idrottsutbildarna, Västmanlands Idrottsförbund, Norbergs kommun och föreningarna i Norberg.

Man har kört den här integrationsvarianten på andra håll i landet men i Västmanland är Norberg först. Än så länge.

– I princip i varje kommun har vi kontakter med föreningar som vill satsa på det här. På kort sikt hoppas vi stärka personerna att närma sig föreningslivet, för att de på lång sikt ska bli involverade, stärkas, lära sig språket och hitta glädjen i idrotten, säger Oscar Uusitalo.

17 personer är anmälda till helgens kurs i Norberg, och även om det är tennisklubben och fotbollen som representerar det lokala föreningslivet, så handlar inte de asylsökandens idrottsintresse om bara just de områdena.

– Det är det som är så roligt, att det är så stor variation på idrotter, allt från kricket till fotboll till basket, bandy. Alla sporter är aktuella, säger Oscar Uusitalo, idrottskonsulent på Västmanlands Idrottsförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".