Maria Ruth, rektor på Integrationsskolan. / Foto: Ida Svansbo. Sveriges Radio.
Maria Ruth, rektor på Integrationsskolan. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.

Integrationsskolan på Bäckby har dragit igång

1:02 min

I måndags startade en introduktionskola för asylsökande på Bäckby i Västerås. Där ska nyanlända barn från förskoleklass upp till årskurs 9, som bor på tre anläggningsboenden i Västerås, erbjudas undervisning.

Utbildningsbehovet kan se väldigt olika ut, därför gör man nu i uppstarten en kartläggning av varje elevs kunskapsnivå, berättar rektorn Maria Ruth:

– Vi börjar med att prata med föräldrarna och sedan tittar vi på läs- och skrivkunnigheten och då är det på det starkaste språket. En del elever kanske pratar ett språk hemma som modersmål, men har ett annat skolspråk och då tittar vi på det. Vi tittar också på den matematiska färdigheten eleven har med sig, säger hon.

– Det blir ju en undervisning på svenska och samtidigt med hjälp av legitimerade studiehandledare, och där får man ju fortsätta förvärva sina ämneskunskaper, säger Maria Ruth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista