Trafikpolisen Rune Stranne.
Trafikpolisen Rune Stranne. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Fartkameran haffar 24 på 7 timmar - ändå tar den långtifrån alla

1:37 min

En vanlig dag håvar trafikpolisens mobila fartkamera in tre fartsyndare i timmen på 30-väg. Men många ska slippa undan.

Innanför cityringen är det 30 som gäller, men den mobila fartkameran har noterat 80 km/h som mest på Stora gatan, i den del som vetter mot Röda torget. Ändå är kameran fullt synlig.

– De ser inte. De ser inte skyltar, de ser ingenting. Och då kan man fundera; ser de ett barn som springer ut på vägen? kommenterar Rune Stranne, trafikpolis.

Rune Stranne och hans kollegor sköter den mobila fartkameran. I onsdags stod den vid Mimerporten på Stora gatan, en av de platser där det ofta går fort trots att hastigheten är begränsad till 30 km/h. 
Där registrerade kameran 24 fortkörare på 7 timmar.

– Jag tror inte att man bryr sig så mycket om regler. Man kör som man tycker själv, och så kan ju inte trafikreglerna fungera, säger Rune Stranne.

24 bilister på sju timmar, på 30-sträcka, är helt normalt. 

– Jag tycker att det är ganska dåligt, med tanke på att det var mitt på dagen, folk som rör sig; det är cyklister och fotgängare som går över gatan, och så är det halt. Jag tror inte bilisterna är medvetna om hur lång bromssträcka de har.

Han förklarar att landets samlade fartkameror registrerade drygt 260 000 fortkörningar förra året, men eftersom kamerorna är inställda på att bara ta ett visst antal fartsyndare under en viss tid, kommer de som kör för fort när kameran uppnått max att slippa undan. 

Om kamerorna registrerade varenda fortkörning dygnet runt skulle man få lov att anställa massor av folk enbart för att administrera böterna. Det skulle omöjligt fungera, menar Rune Stranne, och påpekar att det heller inte är fartkamerornas uppgift att håva in pengar till statskassan. Uppgiften är att få ner farten och på så sätt rädda liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista