Aydin Sözen som driver lanthandeln i Västerfärnebo säger att ett bidrag skulle vara väldigt välkommet. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio
Aydin Sözen som driver lanthandeln i Västerfärnebo säger att ett bidrag skulle vara väldigt välkommet. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Nytt bidrag ska gynna lanthandelsbutikerna

1:36 min

Ett nytt ekonomiskt stöd som Regeringen tagit fram ska ge landets lanthandlare ett välkommet tillskott i kassan. Men det är osäkert om Västmanland får ta del av stödet.

De närmsta fyra åren kommer lanthandlare i landet kunna dela på 140 miljoner kronor. Men det är ännu inte klart hur fördelningen kommer att se ut, så det är oklart hur mycket eller om Västmanland får ta del av några stödpengar.

Aydin Sözen som driver lanthandeln i Västerfärnebo säger att ett bidrag skulle vara väldigt välkomna pengar då lönsamheten inte är så stor under vinterhalvåret.

– När det inte finns några turister behövs lite hjälp, säger Aydin Sözen.

Stödet som ska gå till kommersiell service i glesbygden bereds fortfarande i regeringskansliet. Förordningen väntas komma i början av februari och sedan ska Tillväxtverket fördela 35 miljoner kronor om året till länen som är i behov av stöd.

Aydin Sözen som nu driver lanthandeln är försiktigt optimistisk till det nya bidraget men vill inte ta ut något i förskott.

– Det är väldigt glädjande nyheter men vi vet ju inte än om vi kommer att få ta del av bidraget. Den här butiken behöver verkligen ett servicebidrag.

Fyra av Västmanlands åtta lanthandelsbutiker finns i Sala kommun. De senaste åren har två av dessa gått i konkurs men startas upp igen.

I början av 2015 gick lanthandeln i Västerfärnebo i konkurs men sedan oktober har affären öppnat igen i ny regi. Och Aydin Sözen tror att det är fler i byn som förstår att de måste handla i butiken nu för att den ska klara sig.

– Det verkade som att folk förstod att de hade gjort ett misstag tidigare.

Kunderna Marcus och Carina tycker att det är viktigt att det finns en butik i Västerfärnebo.

– Finns det ingen butik så dödar man glesbygden. Butiken är bra för äldre, barnfamiljer och sådana som inte har så bra minne. Det är vi som handlar här, säger Marcus som inte bor i Västerfärnebo men som handlar ett par gånger i veckan där när han är på genomresa.

– Butiken är jätteviktig. Alla gånger orkar man inte åka in till stan och då är det bra att den finns. Jag är här varje dag nästan, säger Carina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista