Äldre kvinna med rollator går i en korridor på ett äldreboende. Foto: Jessica Gow/TT.
Med åren blir hemspråket allt viktigare. Foto: Jessica Gow/TT.

Finsk språkutveckling för svensktalande personal i äldreomsorgen

1:25 min

I Skinnskatteberg ska svensktalande personal inom äldreomsorgen få hjälp att möta boende som talar finska. Kommunen har tagit fram en särskild språkhjälpsbok med enkla vardagsfraser. För även om det finns finsktalande personal på alla enheter, så är det inte dygnet runt.

– När man blir äldre, framförallt dement, så tappar man ju språket och återgår till hemspråket mer och mer. Då föddes idéen om ett litet häfte med enkla vardagliga fraser som personalen kan använda sig av även om man inte pratar finska, säger Elina Kallio, samordnare för finskt förvaltningsområde i Skinnskatteberg, och ger några exempel på nyttiga fraser.

Skinnskatteberg har många finsktalande invånare och språkhjälpsboken är bara en av flera satsningar. Den ska nu delas ut till äldreboenden, hemtjänst, psykiatri och det nya LSS-boendet. Och ju mer den används, desto mindre kanske den behövs.

– Så småningom kanske några fraser fastnar. Man behöver inte ta häftet till hjälp utan då har man det, säger Elina Kallio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista