Hallstahammars värme för hemlösa försenad

"Kanske sover i tvättstuga"
1:32 min

Innan kylan kom skulle ett härbärge vara klart och ge värme och sängplats till hemlösa i Hallstahammar. Men härbärget har blivit försenat, rapporterar vlt.

– Det känns ju frustrerande när vi har ett hus och i princip klart med en personalgrupp. Vår förhoppning var att komma in där innan jul, säger Anna Sundin som är chef för kommunens individ- och familjeomsorg.

Gula villan, som huset kallas och som ligger vid Bultenområdet, används redan idag som bland annat beroende- och missbruksmottagning.

Tanken var att härbärget skulle bli på översta våningen i trevåningshuset. Men det innebar krav på utrymmen för personal, att rör måste dras om, ett bättre brandskydd, och annat. Kommunen hade inte räknat med allt det och tidsplanen sprack.

Anna Sundin menar att kommunen har kontakt med alla hemlösa nu när det är kallt ute, för att se att de får tak över huvudet. En lösning har varit rum som påminner om vandrarhem.

– Sedan är det ju så att en del kanske sover i en tvättstuga eller trapphus och det är ju allt annat än optimalt. Men det är ingen som vi vet vistas ute dygnet om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".