En skolbänk i ett klassrum. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.
Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.

Rektor på friskola i Västerås positiv till att ta emot nyanlända

"Det är klart att det är en del praktiska utmaningar"
1:00 min

En statlig utredning föreslår i dag att kommuner ska kunna säga nej till nyanlända elevers fria skolval och att nyanlända ska kunna gå före i kön till friskolor. Lars Jonsson, rektor på Kunskapsskolan i Västerås, är positiv till förslaget.

Regeringen presenterade idag resultatet av en statlig utredning om nyanländas skolgång.

Utredarna föreslår nya undantag i systemet med det fria skolvalet, och det innebär bland annat att kommuner i en del fall ska kunna placera nyanlända i andra skolor än vad föräldrarna och eleverna vill.

Nyanlända ska också kunna gå före i kön hos friskolor, även om det inte finns lediga platser. Högst fem procent av skolans elever ska kunna vara nyanlända som får gå före i kön.

– Vi ser väldigt positivt på det här förslaget och det ger oss möjlighet att ta emot nyanlända redan till hösten, säger Lars Jonsson.

– Trycket har ju kommit det senaste året så vi håller på att jobba med det här nu och en del skolor inom Kunskapsskolan har redan börjat att ta in nyanlända och vi kommer att jobba under våren, vi kommer att ha utbildningsdagar så att vi lär oss det här.

– Det är klart att det är en del praktiska utmaningar, vi måste vara riggade och ha bra språkkunskaper inte minst men jag bedömer att vi kommer att kunna ta emot de här eleverna på ett riktigt bra sätt till hösten, säger Lars Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".