Avspärrningar mot skogen på Ängsö. Foto: Patrik Åström. Sveriges Radio.
1 av 2
Avspärrningar mot skogen på Ängsö. Foto: Patrik Åström. Sveriges Radio.
Avspärrningar mot skogen på Ängsö. Foto: Patrik Åström. Sveriges Radio.
2 av 2
Avspärrningar mot skogen på Ängsö. Foto: Patrik Åström. Sveriges Radio.

Flygplan med tre ombord har kraschat

0:56 min

Ett mindre tvåmotorigt flygplan med tre personer ombord har kraschat nära Ängsö kyrka utanför Västerås. Räddningstjänst, ambulans och polis har under fredagskvällen varit på plats och de som befann sig ombord har förts till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador.

De tre personerna som befann sig i planet, av ett sportflygplan av typen DA-42,  lyckades ta sig ur på egen hand. 

– Det jag vet är att det är ett mindre plan som har kraschat i ett skogsområde ganska nära kyrkan. De tre personerna som befann sig i planet har tagit sig ur planet, sa Martina Saghamre, befäl på sambandscentralen i Västmanland.

Vad olyckan berodde på är fortfarande oklart. 

Två personer har förts med ambulanshelikopter till Västerås sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador. Den tredje personen fördes med ambulans till Uppsala sjukhus även denne med allvarliga men inte livshotande skador.

Polisen har spärrat av olycksplatsen för att utreda vad som kan ha hänt.

Haverikommissionen kommer under lördagen att ta sig till platsen för att utreda olyckan.

Anders Lännholm på flyg- och sjöräddningenscentralen är flygräddningsledare i fallet. Han säger att de snabbt kunde lokalisera flygplanet:

– Vi fick in att tornet i Västerås hade tappat radar- och radiokontakten med ett av deras flygplan från en flygskola på Västerås flygplats, och att han inte visste vad som hade hänt. Då agerar vi som att det vore haveri, och i mörker och utan att nödsändaren fungerade så hade jag en helikopter ovanför deras huvuden efter 55 minuter från start i Norrtälje, säger Anders Lännholm.

– Vi skickade ut räddningstjänst från Västerås, och i början hade vi ingen exakt position men vi skickade de mot Ängsö där vi hade vissa indikationer på att de kunde vara.

Hur gick det för de som satt i flygplanet?

– Om man ser till det här fallet gick det otroligt bra, de överlevde allihop och det var några brutna ben, en del sårskador och någon satt fast till viss del i flygplanet, säger flygräddningsledaren Anders Lännholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista