Mattias Zachrisson under uppvärmningen före EM-kvalmatchen i handboll mellan Sverige och Slovenien i april. Foto: Mikael Fritzon/TT.
1 av 2
Mattias Zachrisson under uppvärmningen före EM-kvalmatchen i handboll mellan Sverige och Slovenien i april. Foto: Mikael Fritzon/TT.
Johan Jakobsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
2 av 2
Johan Jakobsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Zachrisson med och avgjorde rysarmatchen mot Ryssland

3:06 min

Sverige har fortfarande chans på en OS-kvalplats efter oavgjort mot Ryssland i mellanrundan i EM. Men matchen blev en riktig nagelbitare som avgjordes i slutsekunderna.

– Jag tänkte bara, hoppas det är tillräckligt med tid kvar, säger matchhjälten Johan Jakobsson.

Sverige låg under med två bollar och hade dessutom en spelare utvisad när det återstod en minut av den andra halvleken.

Och när Mattias Zachrisson, från Västerås, såg till att krympa den ryska ledningen till en boll, 27-28, med ett underhandsskott, hade Radiosportens referent Paul Zyra och expert Magnus Wislander svårt att sitta stilla på sina kommentatorsplatser i arenan (lyssna hur avgörandet lät i Sportextra i ljudklippet ovanför).

Med bara tio sekunder kvar kunde Johan Jakobsson kontra in kvitteringen och matchen slutade 28-28 efter assist av Mattias Zachrisson.

– Det är otroligt, två mål och en utvisning och man lyckas ändå få oavgjort. Det är bra moral, men jag tycker inte att vi kommer upp i riktigt full standard med målvaktsspel och försvarsspel i dag, sa Magnus Wislander i direktsändningen från Wroclaw.

Sverige började matchen bra, Jonas Källman – som var tillbaka i spel efter sina ryggproblem – stod för mycket av den svenska offensiven tillsammans med Johan Jakobsson.

De blågula hade som mest en tremålsledning, men Ryssland jobbade sig närmare och närmare och kunde kvittera till 15-15 precis innan halvtid.

I den andra halvleken var det Ryssland som tog kommandot och Sverige fick jaga. Men Sverige gav sig inte och i de skälvande slutsekunderna kontrade Johan Jakobsson in kvitteringen bakom den ryska målvakten.

– Jag visste inte riktigt hur lång tid hade gått, sen så hoppar han ganska tidigt målvakten som väl är men det är ändå den där stressen att få iväg bollen innan slutsignalen går, säger Johan Jakobsson.

Mattias Zachrisson täckte ett ryskt skott i slutsekunderna, som tvingade honom att linda en ispåse runt handleden efter slutsignalen.

Nu väntar Danmark för Sverige på tisdag och 18 timmar senare, på onsdag, ställs det svenska laget mot Ungern.


Sveriges väg till OS-kval:

Ryssland står nu på tre poäng, Sverige på en poäng och Ungern noll.

För att Sverige ska gå om Ryssland krävs det seger över Ungern och eventuellt också Danmark, om Ryssland tar ytterligare två poäng i sina kvarvarande matcher. Skulle Ryssland vinna båda sina återstående matcher kan inte Sverige komma ikapp Ryssland. Om resultaten i den andra mellanrundan går Sveriges väg finns det fortfarande en chans att ta den sista kvalplatsen, men den är väldigt liten.

Frankrike är direktkvalificerat till OS tack vare VM-guldet i Qatar. Blir Frankrike även Europamästare går den blivande EM-tvåan direkt till OS.

Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien är redan klara för OS-kval i kraft av placeringarna 3-8 vid VM i Qatar 2015. Vinner något av dessa lag EM och går direkt till OS får Makedonien en kvalplats i egenskap av 9:a i VM.

OS-kvalet den 8-10 april spelas i tre grupper om fyra lag, och de två främsta i varje grupp går till OS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista