Lögarängsbadet.
Stora bassängen på Lögarängsbadet är 4,5 meter djup i ena änden. ARKIVBILD: Jenny Rask/Sveriges Radio.

Icke simkunniga flyktingungdomar lämnas vind för våg

2:38 min

Chefen för Västeråsbaden, Stefan Tielinen, slår larm: grupper av flyktingar som inte kan simma lämnas utan uppsikt av sina följeslagare. 

– Vi började märka en markant ökning under hösten, och vi flaggade också för det internt i Västerås Stad. Lyckligtvis har vi inte haft några allvarliga tillbud än, men det beror ju också på det sätt som personalen jobbar på.

Vad har hänt?

– Man har ingen som helst respekt för vatten. Bassängen på Lögarängsbadet är 4,5 meter djup på djupaste delen, och man hoppar helt sonika i, bara, utan att ha ett spår av simkunnighet.

Hur har det gått?

– De plockas ju upp, men de hinner bli rädda, andas in mycket vatten, få ont i öronen och ont i huvudet, och brukar få åka ambulans därifrån för kontroll.

Man sjunker som en sten, bara?

– Ja. Det är otäckt, och det här sätter ju personalen under en väldig press. Framförallt under helgerna när de här boendena kommer i grupp. Vi har gått ut med information om hur vi vill att man ska hantera besök hos oss, med ansvar för medföljare och bokning.

Vems ansvar är det, då? 

– Ja, jag anser att det är de boende som har ansvaret, deras medföljande. Vi har varit väldigt tydliga i det. På HVB-hemmen (kommunala och privata hem för ensamkommande barn, reds anm.) så tar själva boendet över föräldraansvaret. Det är föräldrar som enligt föräldrabalken har ansvaret för sina barn i simhallar, säger Stefan Tielinen. 

– Tyvärr möts badvakterna ofta av reaktionen "men vad gör ni här då, vad är ert jobb?" Det har hänt lite för många gånger att medföljande sätter sig i caféet medan deras grupp badar, säger Stefan Tielinen, som skräms av situationen. 

– Jag är livrädd att det blir en fin sommar. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista