Anette Jansson kundcenterchef på Mimer i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Kundcenterchef Anette Jansson vid ett av Mimers nybyggen i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio. Foto: Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

40 000 i kö till Mimers lägenheter i Västerås

1:36 min

Trots att det byggs som aldrig förr i Västerås, står rekordmånga i kö till hyreslägenheterna hos kommunala bostadsbolaget Mimer.

– Vi har nyligen slagit rekord i vår bostadskö med 40 000 sökande. Men många ställer sig för framtida behov eftersom man vet att lång kötid behövs, säger Anette Jansson, kundcenterchef på Mimer.

Kötiden för att få en hyreslägenhet hos Mimer i Västerås är i snitt mellan 3,5 och 4 år, även om variationerna är stora. Hur lång är då en acceptabel kötid?

– Det är jättesvårt att svara på, men nu är den för lång för att det ska vara bra.

För att möta efterfrågan så bygger Mimer nu som aldrig förr i Västerås. På Viksäng och Vetterstorp har det redan varit inflyttning. I slutet på det här året ska 86 lägenheter på Skiljebo stå klara. Och det kommer mer.

– Vi ska bygga 1 000 lägenheter de närmsta fem åren. Det största projektet är Nordanby äng med 240 lägenheter som är på gång redan. Sedan ska vi bygga punkthus och radhus på Vallby, vi ska bygga på Vega och på Östermälarstrand så det är på litet olika ställen runt om i Västerås.

Men att bostadsbeståndet växer, betyder inte att kötiden till bostäderna kommer att minska.

– Jag tror inte att den kommer att sjunka så mycket. Kön växer även om vi bygger mycket nytt. Det är många som ställer sig för framtida behov, så den växer stadigt, säger Anette Jansson, kundcenterchef på Mimer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista