Sinfoniettan. Foto: Pressbild.
Sinfoniettan. Foto: Pressbild.

Krav på att Västmanlandsmusikens vd slutar

4:28 min

Två fackförbund har begärt att Arbetsmiljöverket ska utreda den psykosociala arbetsmiljön bland personalen i Västerås Sinfonietta och Västmanlandsmusiken, på grund av stress och sjukskrivningar, och nu hoppas facket på att Västmanlandsmusikens direktör Dag Celsing ska avgå.

– Det här är ett resultat av det förslag som vd presenterade i början av oktober när han oförberett meddelade att han ville lägga ner orkestern. Det resulterade ganska omgående i sjukskrivningar, säger Johan Morén, arbetsmiljöombud på Västerås Sinfonietta.

Facket ville ha en handlingsplan för att lösa situationen, och att extern expertis skulle tas in som hjälp, men Johan Morén säger att facket inte tycker sig ha fått tillräckligt bra svar av direktören Dag Celsing på hur arbetsmijön ska förbättras.

– Det resulterade i ett förslag om att vi i april, alltså fyra månader efter att vi lade fram vår framställan blev inbjudna till gruppsamtal med våra två olika fack samt arbetsgivarens branschorganisation Svensk scenkonst och det är inte på något sätt det vi har begärt, säger Johan Morén.

De två fackförbunden vill nu att Arbetsmiljöverket ska utreda den psykosociala arbetsmiljön på grund av den stress och de sjukskrivningar som finns bland personalen efter förslaget i höstas att lägga ner Sinfoniettan, ett beslut som sedan ändrades till att orkestern skulle finnas kvar.

Vad skulle du vilja hände nu?

– Ja, vi skulle gärna vilja att situationen ordnade sig på ett väldigt bra sätt. Det är problematiskt att vi befinner oss i en situation där vi har en ledning, en vd som inte gillar oss, inte vill att vi ska vara kvar för det har han med icke önskvärd tydlighet visat.

– Vi tycker att det är olyckligt att vi har en chef som inte vill bedriva den verksamhet som han är satt att bedriva och då tycker vi det är bättre att den personen gör något annat, säger Johan Morén.

Västmanlandsmusikens direktör Dag Celsing har fått möjlighet att bemöta kritiken, men han hade inte möjlighet att vara med på en intervju förrän imorgon bitti, då kan ni höra vad han svarar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista