Anne Salmi, vd för Studiesupport
Anne Salmi, vd för Studiesupport. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio Foto: Samuel Sillén

Digital läxhjälp mer populär sedan RUT försvann

1:38 min

Sedan den 1 augusti förra året är det inte längre möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Det var ett hårt slag för de företag som vuxit fram i branschen de senaste åren. De har nu fått tänka om.

Nu erbjuder många läxhjälp digitalt, något som är ett billigare alternativ.

Det är något som 14-årige Elias Wahlström använder sig av. Elias som har dyslexi och ADHD tycker att det lugn och ro som blir av den här lösningen funkar för honom. Han har också fått en bra kontakt med sin lärare.

– Det fungerar jättebra, det är bättre tider och läraren är bättre än i skolan. På datorn kommer man fram till ett ritblock så det han skriver på sin dator ser jag. Sedan kan jag ändra och så ser han det, säger Elias Wahlström.

Skatteverket kan inte se om eller hur mycket summan för läxhjälp genom RUT ändrats sedan de nya reglerna infördes då samtliga tjänster som innefattas av RUT ligger i samma pott. Det går därför inte att se hur stor del som gått till just läxhjälp.

I och med regeländringen av RUT har läxhjälpsföretagen nu fått tänka om för att hitta billigare och effektivare lösningar att erbjuda sina kunder.

Västerås-baserade företaget Studiesupport har sänkt sitt totalpris men eftersom RUT försvunnit så blir ändå priset högre för kunden. Något som medförde att de tappade en del kunder i samband med att ändringen trädde i kraft. Men efter att ha de nu börjat erbjuda andra tjänster och breddat sitt upptagningsområde så är nu kundantalet tillbaka på samma nivå som före ändring.

– Det som är positivt är att det inte längre är en hushållsnära tjänst. Nu kan man dela på läxhjälpen och kostnaden med grannar eller kompisar, säger Anne Salmi som är vd för företaget. Hon berättar också att hennes företag börjat med fler digitala lösningar.

– Vi har börjat med mattehjälp online. Då är det tänkt att man får hjälp med enstaka mattetal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista