Det var tre av Airways Flygutbildnings elever som kraschade i fredags
1 av 2
Det var tre av Airways Flygutbildnings elever som kraschade i fredags. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio Foto: Samuel Sillén
Martin Ingfeldt på Airways Flygutbildning
2 av 2
Martin Ingfeldt på Airways Flygutbildning. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio Foto: Samuel Sillén

Oklart om flygkrasch får konsekvenser

1:29 min

Samtliga tre personer ombord det tvåmotoriga flygplan som kraschade i närheten av Ängsö kyrka utanför Västerås i fredags mår efter omständigheterna bra. Det var elever från Airways flygutbildning som befann sig ombord.

– De mår relativt bra med tanke på den omfattande olyckan som det var. De ligger på sjukhuset men kommer att bli återställda. Det är så långt vi vet, säger Martin Ingfeldt från Airways flygutbildning. Han berättar också att det är för tidigt att säga om de kommer att införa några nya rutiner till följd av olyckan.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om det. Vi avvaktar Haverikommissionens rapport och sedan utifrån den får vi göra bedömningen om det behövs göras några ändringar eller inte.

Varje år har Västerås flygplats nästan 38 000 rörelser, då är en flygstart en rörelse och landning en annan. Av de här rörelserna är 23 400 av dem när pilotelever har övningar.

Mikael Nilsson som är flygplatschef på Västerås flygplats berättar att flygplatsen har ansvar för incidenter som händer i det område som är innanför stängslet och 900 meter utanför. Händelsen i fredags skedde utanför det området.

– Det kan hända att flygplatsen blir inblandade men då är det på begäran av antingen kommunala räddningstjänsten eller sjöräddningscentralen. Då är det i form av en pejling så att man kan pejla in en haverist som man inte vet var den ligger, säger Mikael Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista