Nya asylboendet på Hässlö i Västerås. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.
Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.

Upprörd stämning när familj skulle flytta från asylboende

"Alla tyckte att det här var en otrevlig situation"
3:06 min

På asylboendet Signalisten i Västerås blev det i onsdags turbulent när en familj skulle flyttas därifrån. Flera andra personer blev upprörda i samband med att familjen skulle behöva flytta. 

– Alla tyckte att det här var en otrevlig situation. Många var upprörda över just det här att de här personerna skulle flytta. Men det fanns ingenting som handlade om hot mot poliserna eller Migrationsverket, säger Per Ågren som är chef för lokalpolisområde Västerås. 

Han fortsätter: 

– Det finns ingen brottsanmälan upprättad utan det är helt enkelt att det är trång yta och väldigt många högljudda upprörda röster som säger att de inte tycker om att de här personerna ska flytta. 

Per Ågren berättar att polisen ofta besöker asylboendet Signalisten där det för tillfället bor närmare 600 personer, men någon liknande situation som den förra onsdagen känner han inte till.

Tagelsir Mohammed Salem som bor på Signalisten sedan tre månader tillbaka trivs bra. Visst uppstår det problem där ibland, men inte så ofta, säger han. 

Enhetschefen på Migrationsverket i Västerås, Lars Brånn, säger att det har varit en del incidenter på asylboendet, men att läget har förbättrats:

– Under hösten har det visst funnits friktioner här, men det har till stor del minskat till det som vi ser i dag. Det har varit mycket rykten..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".