Bussolyckan utanför Arboga 2006. Foto: Dan Lindberg/TT.
Bussolyckan utanför Arboga 2006. Foto: Dan Lindberg/TT.

Tio år sedan den svåra bussolyckan utanför Arboga

1:04 min

Den 27 januari 2006 inträffade en av allvarligaste bussolyckorna i Sverige någonsin. Nio människor omkom och många skadades när en buss körde av motorvägen utanför Arboga.

Hör räddningsledaren Tomas Fransson och beredskapssamordnare Lena Mäenpää berätta om olyckan.

Bussen var på väg till Stockholm då busschaffören plötsligt insjuknade och bussen gick av vägen i höjd med Högsjön. Bussen träffade en sten som gjorde att bussen välte och hamnade på taket och katastrofen var ett faktum.

Nio personer dog i samband med olyckan och 41 skadades.

Tomas Fransson, avdelningschef på räddningstjänsten, var räddningsledare den dagen. Han berättade om olyckan i P4 Västmanland idag, exakt tio år efteråt.

– När jag kom ut så gick jag ner och lyste med ficklampa och tittade in i bussen och kunde konstatera att det är fullt med både döda och skadade människor.

Minns du vad du tänkte?

– Just då var man så inne i det där, man får en adrenalinkick att man ska göra sitt jobb. Vi har ju våra rutiner även för sådana här svåra olyckor, så det känslomässiga kommer senare, säger Tomas Fransson.

Även Lena Mäenpää, beredskapssamordnare i Arboga, jobbade under den tragiska händelsen.

– Jag minns att när vi hade fått beskedet så satt vi minst en timme innan vi visste hur många det rörde sig om. Man tänkte mycket på om det var barn med, om det var några vi kände. Det var många tankar som for i huvudet, men vi kände ändå att vi var beredda att ta emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista