Dag Celsing har inga planer på att sluta

4:30 min

Västmanlandsmusikens direktör Dag Celsing har fått hård facklig kritik och avgångskrav. Han svarar nu att det inte stämmer att han inte skulle vilja driva Sinfoniettan.

Två fackförbund vill att Arbetsmiljöverket ska utreda den psykosociala arbetsmiljön bland personalen i Västerås Sinfonietta och Västmanlandsmusiken.

Detta på grund av stress och sjukskrivningar, efter förslaget från ledningen i höstas att lägga ner Sinfoniettan, ett förslag som sedan ändrades till att orkestern skulle finnas kvar.

Johan Morén som är huvudskyddsombud menar att Västmanlandsmusikens direktör Dag Celsing genom sitt nedläggningsförslag visat att han inte vill ha kvar Sinfoniettan, och han tycker därför inte att Dag Celsing borde vara kvar.

Så här svarar Dag Celsing:

– Jag vill väldigt gärna driva Västerås Sinfonietta, som är en del av Västmanlandsmusiken, men frågan om orkesterns anställningsgrad är en politisk fråga, inte min fråga.

Men de uppfattar det som att du inte vill att Sinfoniettan ska vara kvar alltså, är inte det ett problem då?

– Jag vill att Sinfoniettan ska vara kvar. Det är den politiska viljan och den följer jag och det är min uppgift i en politiskt styrd organisation.

Johan Morén skulle gärna vilja att de hade en annan direktör, hur kommenterar du det?

– Jag har inte så mycket att säga om det egentligen. Jag försöker göra mitt jobb så bra som jag kan och jag tycker Sinfoniettan har en fantastisk musikalisk utveckling och betyder väldigt mycket för det lokala musiklivet, tillför stora musikaliska värden, det är ingen tvekan om det. Och det är något som jag väldigt gärna vill fortsätta och bidra till dess utveckling.

Den psykosociala arbetsmiljön ska nu inspekteras av Arbetsmiljöverket, hur ser du på det?

– Jag tycker att det är utomordentligt olyckligt och väldigt tråkigt, den situation som har uppstått där det finns en osäkerhet kring musikernas anställningsgrad. Jag tycker det är väldigt, väldigt tråkigt. Jag har all förståelse för att det här har varit, och delvis är, en väldigt jobbig situation för de anställda musikerna i Sinfoniettan, ytterst beklagligt. Men återigen, det är en politisk fråga.

Vad ska du göra nu då för att få tillbaka personalens förtroende?

– Samtala med medarbetarna och vara närvarande och så sköta det som tillhör det formella, alltså det man är skyldig att göra, att arbeta med arbetsmiljön på ett systematiskt sätt. Och diskutera i den gruppen på vilket sätt vi kan fördjupa det arbetet, säger Dag Celsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista