Lögarängsbadet.
Stora bassängen på Lögarängsbadet är 4,5 meter djup i ena änden. ARKIVBILD: Jenny Rask/Sveriges Radio.

Svarar på kritiken om drunkningstillbud bland flyktingkillar

3:13 min

Det har varit svårt att nå fram till de privata HVB-hemmen säger flyktingsamordnaren i Västerås, och understryker: Personalen måste ta sitt ansvar för ungdomarna.

Det är den som tar med sig en grupp till badhuset som också ansvarar för gruppens säkerhet, precis som föräldrar ansvarar för sina barn.

Men alltför ofta händer det att följeslagare inte tar sitt ansvar. Det förekommer också en arrogant attityd där följeslagare hänvisar till att "det finns badvakter". Det här berättade Västeråsbadens chef Stefan Tielinen om i P4 Västmanland i går.

Både de privata och kommunala HVB-hemmen drivs på uppdrag av kommunen, och samordningen av flyktingfrågan sköts av Ami Netzler på stadsledningskontoret. När hon fick veta om en andra drunkningsincident i slutet av december reagerade stadsledningskontoret och sociala nämndernas stab, och i går skickades flerspråkig information till alla boenden, säger Ami Netzler.

– De (personalen) måste värdera vilka aktiviteter de kan göra utifrån de förutsättningar som ungdomsgruppen har. De måste ta det ansvaret ute på verksamheterna. 


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista