Västerås reningsverk. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
1 av 3
Västerås reningsverk. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Staffan Jansson (S) kommunalråd i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
2 av 3
Staffan Jansson (S) kommunalråd i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Anna Hård af Segerstad (M) oppositionsråd i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
3 av 3
Anna Hård af Segerstad (M) oppositionsråd i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Västeråspolitiker: Flytta reningsverket och bygg bostäder

1:32 min

Reningsverket i Västerås står i vägen för att staden ska kunna bygga bostäder på den attraktiva marken nära Mälaren och Lillåudden. Nu vill politiker i staden skynda på en flytt av reningsverket.

– Av teknisk karaktär behöver vi inte flytta det, men av placeringsskäl. Det ligger vid centrala Mälarstranden med en luktzon på 200 meter omkring sig, som omöjliggör utveckling med bostadsbyggnation och kontor, säger kommunalrådet Staffan Jansson (S).

Nu verkar den politiska viljan vara att flytta reningsverket så snart det är möjligt, om det går ihop sig ekonomiskt.

P4 Västmanland har pratat med alla partier i kommunfullmäktige och de säger i stort sett samma sak, att man vill flytta reningsverket så snart det går, men att man det måste fungera pengamässigt.

Just tittas det på om lösningen kan vara att Västerås bygger ett nytt reningsverk tillsammans med Enköping. Inga beslut är dock fattade, så än så länge vet ingen hur det kommer att bli.

Enligt Mälarenergi är det realistiskt att kunna flytta reningsverket år 2030 om man börjar jobba för det nu.

– Beslut måste ske inom ett par år om vi ska kunna flytta 2030, så det är klart att det skyndar på med ett politiskt beslut, menar Staffan Jansson.

Är det rimligt att ni når dit?

– För Västerås sett, med den utveckling vi har och brist på bostäder och det tryck som är på det här området, så förväntar sig västeråsarna att vi tar upp frågan och skyndar på frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista