ABB. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio
Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio

Lönegap mellan kvinnor och män på ABB enligt facket

1:53 min

Det är stora löneskillnader mellan kvinnliga och manliga äldre ingenjörer på ABB, enligt facket. Men företagsledningen håller inte med.

De kvinnliga ingenjörerna tjänar 9000 kronor mindre i månaden än sina manliga kollegor när de är 65 år. Detta enligt Bertil Nordqvist, ordförande för Sveriges ingenjörer vid ABB i Västerås.

– Det här är bekymmersamt. Vi har under många år följt den här löneutvecklingen och det ser ungefär likadant ut nu som för tio år sedan, som för femton år sedan. En liten förbättring har vi sätt bland de yngre, men det är så marginellt för de är så få än, så att vi vet inte om det här kommer att slå igenom.

Och varför ser det fortfarande ut så här då?

– Jag tror det sitter i strukturerna. Sedan har vi ett sätt att presentera och analysera vår lönestatistik, företaget använder ett annat system. Tyvärr är företagets system hemligt, det visar de inte ens för de anställda, hur man sätter lön och det kan ju göra att det konserverar löneskillnaderna, säger Bertil Nordqvist.

Christian Dieckmann, förhandlingschef på ABB i Västerås, håller inte med om att det skulle vara några sådana löneskillnader, företagsledningen räknar på ett annat sätt.

– Det är väl en bild som företaget inte delar, kan vi säga. Vi har ett annat underlag som vi tittar på, statistiskt underlag.

Betyder det här att ABB i Västerås inte har orättvisa löneskillnader mellan kvinnor och män?

– Jag skulle vilja säga så här att arbetet med lönebildning är svårt och komplicerat men icke förty så är det ju ett viktigt arbete och det viktiga här är också, det måste jag framhålla, det är ju att vi har en bra dialog med de fackliga organisationerna för att titta på de här frågorna. Självklart är det så att det är ett viktigt arbete men att vi skulle ha skillnader i lön på något systematiskt sätt, det kan jag inte säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista