Västerås Centralstation. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Västerås Centralstation. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Tågstrulet: felet fixat

Hundratusentals resenärer har försenats eller på annat sätt påverkats av ett tågstopp strax norr om Stockholms central. Stoppet berodde på ett signalfel i ett ställverk, men vid 18-tiden var felet fixat.


Signalfelet, som upptäcktes på tidigt torsdagsmorgonen, var avhjälpt först efter klockan sex på kvällen.

Problemen i ett ställverk vid Karlbergs station omöjliggjorde trafik mellan Stockholms C och Solna/Sundbyberg. Trafiken norrut drabbades hårdast, men även söderut var det stora problem.

Med pendeltågen i Stockholm reser varje dag 250 000-300 000 människor. Många av dem påverkades eftersom tågen söderifrån tvingades vända på Centralen, medan tågen norr om huvudstaden vände i Solna eller Sundbyberg.

Cirka 120 av SJ:s fjärr- och regionaltåg berördes också av signalfelet, vilket innebar att runt 30 000 resenärer påverkades under dagen, uppger Maja Rapp på SJ:s pressjour. Även Arlanda express hade stora problem.

Men vid 18-tiden var signalfelet fixat.

– Nu är det klart för trafiken att börja rulla. Arlanda Express-tågen går redan, och inom kort kommer pendeltågen och fjärrtågen också att rulla, säger Monica Näslund, presskommunikatör vid Trafikverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista