personal och elev ang. sexualundervisning för nyanlända
Skolsköterska Jenny Östergren-Höljer, lärare Yvette Folin, elev Miski Bashir, kurator Eva Svansbo och språkstöd Amina Nordlund, på Scheeleskolan i Köping. Foto: Sveriges Radio

Scheeleskolans sexualundervisning ligger i framkant

3:26 min

På Scheeleskolan i Köping håller personal på eget initiativ undervisning för nyanlända i kropp och hälsa, som man kallar det.

– Jag märkte ganska snabbt att man pratade inte om om kroppen eller om de rättigheter som finns, säger Yvette Folin, lärare på Scheeleskolan. 

Tillsammans med skolans kurator Eva Svansbo, skolsköterskan Jenny Östergren-Höljer och Amina Nordlund som är språkstöd började man diskutera hur de skulle lyfta de här frågorna. 

– De här barnen har levt på ett helt annat sätt än vi gör i Sverige. Och när det är bekymmer eller problem så vill man lösa det inom familjen, man tar inte enskild kontakt med en kurator, säger Eva Svansbo.  

Arbete har mestadels gått ut på att komma ut i klassen och prata med eleverna och skapa ett gemensamt förtroende och få dem att förstå och lära sig om jämställdhet och de rättigheter men också skyldigheter man som barn har i Sverige. 

En timme varje fredag har personalen gått ut och besökt de förberedelseklass där de nyanlända eleverna finns innan de placeras ut i andra ordinarie klasser. 

– Vi håller oss mycket till lagar, socialtjänstlagen, barns rättigheter i samhället, barnkonventionen, så att de förstår att det är enligt lag och inte vi och våra egna upplevelser och värderingar som ligger till grund för det vi pratar om, säger Eva Svansbo. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista