Barnmorska. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 3
Barnmorska. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Lena Ahlbin. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Lena Ahlbin. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Jennie Agtorn. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
Jennie Agtorn. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Fler barnmorskor utbildas på Mälardalens högskola

2:32 min

Sjukvården och förlossningsvården ropar efter barnmorskor. Nu ska fler utbildas och Mälardalens högskola har fått ytterligare tio utbildningsplatser.

Hälso- och sjukvården behöver anställa fler barnmorskor. Därför har högskolor och universitet som har specialistutbildningen fått i uppdrag av regeringen att utbilda fler.

På Mälardalens högskola har antalet studieplatser nu ökat från 25 till 36 platser.

Att fler utbildas är välbehövligt, säger Lena Ahlbin verksamhetschef på Kvinnokliniken i Västerås:

– Vi skulle behöva fyra barnmorskor och fyra undersköterskor dygnet runt, plus en extra barnmorska varje dygn som är koordinator, som kan hjälpa till och fördela patienter och hjälpa till vid stödinsatser.

– BB behöver också bemannas upp med ett vårdlag för att klara av eftervården där, säger Lena Ahlbin till P4 Västmanland.

Från och med i år ska det finnas 36 platser på Mälardalens högskola.

Det är enligt Elisabet Häggström-Nordin, universitetslektor på Mälardalens högskola, ytterligare tio utbildningsplatser på specialistutbildningen.

I januari började 34 sjuksköterskor läsa vidare till barnmorska. Högskolan får också ersättning från staten för varje student som avslutar sin utbildning, säger Elisabet Häggström-Nordin till p4 Västmanland.

På Kvinnokliniken i Västerås planerar man nu för att kunna ta emot och handleda fler som ska göra sin praktik, enligt enhetschefen Jennie Agtorn.

– För att man ska kunna ge en bra handledning så behövs erfarna och kompetenta barnmorskor som kan handleda studenterna.

– Just för tillfället har vi en del nya barnmorskor som själv håller på att lära sig detta yrke. Vi kan inte kräva att de ska handleda studenter, säger Jennie Agtorn till P4 Västmanland.

Idag tar kvinnokliniken emot fyra studenter, men man planerar att ta emot fler, säger Jennie Agtorn:

– Att vi samtidigt har tre studenter som gör praktik dagar och kvällar och tre som gör praktik på nätter, men det är inte klart än.

Hur många som Kvinnokliniken kommer att ta emot det är något som kliniken planerar tillsammans med högskolan, enligt Jennie Agtorn.

De studenter som utbildar sig till barnmorska på Mälardalens högskola gör idag sin praktik på sjukhus i Västmanland, Sörmland och Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista