Skillnaden i pris mellan ett subventionerat p-piller är ganska stor i jämförelse mot ett som inte är det. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Skillnaden i pris mellan ett subventionerat p-piller är ganska stor i jämförelse mot ett som inte är det. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Namninsamling: "Kvinnokropparna är inget experiment"

2:23 min

Cornelia Petrini har startat en namninsamling och nu hoppas hon att de 200 namnunderskrifterna ska få landstingspolitikerna att ändra sig kring subventioneringen av preventivmedel.

Varför kan man inte bara ta ett annat p-piller?

– Har man hittat ett preventivmedel som fungerar för en, då ska man få behålla det. Man ska inte vara en försökskanin, säger Cornelia Petrini.

Det hon menar är genom att förnya ett recept, det kan ge komplikationer för kvinnor med exempelvis mellanblödningar och humörsvängningar. Det hon nu vill är att kvinnor i undantagsfall i samråd med en barnmorska eller läkare ska få rätten att behålla sitt preventivmedel om de har upplevt att de har fått komplikationer och inte kan byta.

Kritiken om subventionering av preventivmedel och att man experimenterar med kvinnors kroppar är ingenting som Inge Eriksson, ordförande i läkemedelskommittén i Västmanland håller med om.

Men för dem som behöver de här preventivmedlen som ni inte längre subventionerar, vad säger du till dem?

– Till dem säger jag att man bör sätta sig ner med en gynekolog och resonera vilket preventivmedel som är bäst för mig eftersom det finns väldigt mycket att välja på. Zoely som inte är med, är väl det enda pillret som inte är med och det har mer experimenterande än vad de berövande preventivmedlen har.

Skillnaden i pris mellan ett subventionerat p-piller är ganska stor i jämförelse mot ett som inte är det.

– Ett subventionerat p-piller kostar 100 kronor om året, och ett preventivmedel som inte är subventionerat kostar allt mellan 1300 kronor upp till 2000 kronor. Kroppen ska inte vara ett experiment, säger Cornelia.

– Det är inte ett experimenterande, eftersom de allra flesta preventivmedel finns i förmånen. Det är något positivt som har kommit efter att beslutet togs. Att företagen i större utsträckning har sökt om förmån, säger han.

Enligt Inge Eriksson finns det ett brett sortiment redan i Västmanland av preventivmedel.

– Det är faktiskt bara Zoely och plåstret Evra som egentligen inte är med, säger han.

Cornelia har inte varit ute i allmänheten för att få namnunderskrifter utan har främst arbetat med ungdomar i skolan, eftersom hon reser runt och pratar mycket genus och normer genom sitt företag.

– Hade jag gjort det, så tror jag att jag hade fått in fler namn. Men jag kommer att posta den på landstingets sida på demokratikanalen och där kan man också skriva på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista