Svea hovrätt i Stockholm. Foto: Christian Ploog / Sveriges Radio
Svea hovrätt i Stockholm. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio.

Hovrätten skärper dom mot 31-åring

Hovrätten skärpte i dag Västmanlands tingsrätts dom mot den 31-årige man som i tingsrätten dömdes till sex års fängelse för att i höstas ha anlagt en brand i häktet i Västerås.

Mannen satt häktad, misstänkt för häleribrott, när han tryckte in brännbart material i häktescellens element.

Hovrätten dömde honom nu till fängelse i sex och ett halvt år. Han ska därefter utvisas och får inte återvända till Sverige på 15 år.

Om 31-åringen skulle ha dömts till minimistraff för grov mordbrand och grovt häleri, så skulle han straffats med sex och ett halvt års fängelse och utvisning, men tingsrätten menade att sex års fängelse räckte, eftersom mannen även skulle drabbas av utvisningen.

Men hovrätten går nu på åklagarens linje och menar att han inte har någon anknytning till Sverige och därför inte skulle drabbas speciellt av att utvisas efter avtjänat fängelsestraff.

Så hovrätten förlänger alltså straffet till sex och ett halvt års fängelse och 31-åringen får därefter inte återvända till Sverige på 15 år.

– Jag är mycket nöjd med hovrättens bedömning. Det handlar om yrkesmässig brottslighet, och han drabbas inte av att utvisas eftersom han helt saknar anknytning till landet, säger åklagaren Carl-Johan Norström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista