Västerås ambulansstation. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
1 av 2
Västeråsambulanserna ska inte åka för långt ifrån stationen. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
Fredrik Leek, enhetschef ambulanssjukvården Västmanland. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 2
Fredrik Leek, enhetschef ambulanssjukvården Västmanland. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Därför kör ambulansen inte över Kvicksundsbron

1:43 min

När P4 Västmanland var i Kvicksund angående att länsgränsen som delar orten kan försvinna framöver, mötte vi åsikter om vad dagens länsgräns kan innebära för den som behöver hjälp av ambulans.

Om man är på Västmanlandssidan bron och behöver ambulans skickas man till Västerås eller Köping, oavsett om man själv hellre vill till Eskilstuna. Om det inte är akut.

– Eftersom vi ansvarar över de personer som befinner sig i vårat län kommer det komma en ambulans från vårat län. Är det bråttom och vi behöver blåljus åker vi till närmsta sjukhus, men är det inte bråttom åker vi till det sjukhus ambulansen hör till, säger Fredrik Leek som är enhetschef för ambulanssjukvården i Västmanland.

Orsaken är att det plötsligt skulle kunna vara för få bilar kvar, som kan rycka ut snabbt i Västmanland, om ambulanserna skulle börja röra sig utanför länet.

Om några år kommer Västmanland kanske gå ihop och bilda region med flera andra län, till exempel Sörmland, och i så fall försvinner länsgränsen som delar Kvicksund. Men ingen vet om det kommer att påverka gränsen för hur ambulanserna kör. Någon menar att ambulansgränsen då kan försvinna, medan Fredrik Leek tror att den blir kvar.

– Ja, även om det inte blir en gräns som är som en länsgräns kommer det att finnas överenskommelser att ambulanserna ska hålla sig i sina områden. Annars kan min personal helt plötsligt vara nere i Katrineholm eller någon annan stans när de slutar, menar Fredrik Leek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista