Sara Aldén, medicinsk sekreterare.
Sara Aldén, medicinsk sekreterare. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Medicinska sekreterare avlastar läkare på sjukhusrond

"Man känner sig mer delaktig"
1:46 min

På ortopeden på sjukhuset i Västerås är medicinska sekreterare med när läkarna går ronden. Resultatet har blivit att sjuksköterskor och läkare slipper en del byråkrati och fått mer tid till annat.

För Sara Aldén, medicinsk sekreterare på ortopedkliniken, så har det blivit en stor förändring och gett nya arbetsuppgifter.

– Jag sitter och skriver i läkarens namn i realtid, rondanteckning. Så när ronden är slut så finns det en rondanteckning i journalen. Sjuksköterskor och undersköterskor kan se vad som är planerat för patienten.

Hur var det tidigare då?

– Då skrev sjuksköterskan en rondanteckning och fick lägga ner mycket tid på det administrativa. Doktorn skrev sin anteckning i mån av tid, som kunde bli sent på dagen, säger Sara Aldén till P4 Västmanland.

Det är sedan oktober 2015 som medicinska sekreterare är med på ronden. På ortopeden arbetar man idag mer i team, där bland andra läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och medicinska sekreterare ingår.

Det är en av flera förändringar som kliniken har gjort för att öka tillgängligheten och sedan mars 2014 har ortopeden gått från 16 till 33 planerade operationer i veckan.

Sara Aldén ser många vinster med det nya arbetssättet:

– Ja, framförallt att vi avlastar sjuksköterskan med det administrativa som vi kan göra som sekreterare. Så att hon får mer tid till patienter. Då behöver hon inte dokumentera i samma utsträckning.

– I det här teamet nu så är det tio patienter som sjuksköterskan har hand om och kan ägna sig åt som hon ska, säger Sara Aldén.

Från att det startade som ett projekt så har personalen på ortopedkliniken nyligen fattat beslut om att det här ska prövas av flera team på kliniken.

– Det är spännande att vara med i arbetet. Man kommer närmare vårdpersonalen. Förut så satt jag och skrev anteckningarna och gjorde inte så mycket mer uppe på avdelningen. Nu har man fått kontakt med sjuksköterskan och läkaren och man känner sig mer delaktig, säger Sara Aldén.

Ni är lite mer som ett team?

– Ja, absolut, säger Sara Aldén.

Många är intresserade av det här sättet att jobba, enligt Martin Andersson, verksamhetschef för ortopedklinikerna i Västmanland.

Idag, onsdag, berättar han om det nya arbetsättet för sjukvården i Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".