Martin Andersson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 2
Martin Andersson, överläkare. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Ortopeden opererar fler höft- och knäleder. Foto. Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Ortopeden opererar fler höft- och knäleder. Foto. Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Allt fler får sin knä-och höftled opererad i Västmanland

"Just nu skickar vi tio procent"
1:56 min

För att öka tillgängligheten och klara vårdgarantin har Landstinget Västmanland sedan en tid tillbaka skickat patienter till andra vårdgivare för operation. Men allt fler patienter kan idag få sin höft och knäled opererad på hemmaplan.

Samarbete och ändrade rutiner har gjort att fler kan opereras i Västmanland, säger Martin Andersson verksamhetschef på ortopedkliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås.

– I runda slängar kan man säga att ungefär hälften, av tusen planerade operationer så skickades hälften vidare till andra aktörer. Just nu skickar vi väl ungefär tio procent, säger Martin Andersson till P4 Västmanland.

När Martin Andersson började som verksamhetschef på ortopedkliniken i mars 2014 så var läget på kliniken mer ansträngd.

Trots att kliniken fortfarande saknar ett antal sjuksköterskor och åtta vårdplatser är stängda, så är det fler patienter som kan få sin höft eller knäled opererad i Västerås och Köping. Bättre planering och samarbete mellan kliniker är några skäl till det.

– Vi äger ju inte vår egen operationsresurs. Den ägs av operationskliniken. Men samarbetet har varit otroligt bra och ett ökat samarbete är att vi har ett kort operativt möte varje torsdag, när vi faktiskt bestämmer vad vi gör på kliniken, säger Martin Andersson och fortsätter;

– Det styr hela vår verksamhet och att operationskliniken i egenskap av leverantör är med på det mötet. Så måste man också lyfta upp samarbetet med Köping. Vi har lånat ett operationslag från Köping, säger Martin Andersson.

Nu planerar ortopeden för att även i sommar klara av att operera knä- och höftleder.

– Vi stänger all planerad kirurgi i åtta veckor. Tiden för vårdgaranti är tolv veckor och då har vi kort tid på att operera de som kommer in under sommaren. Så planen är att vi ska en elektiv produktion igång i sommar.

Sedan när hade man det?

– Man har gjort försök, men ofta har det varit väldigt svårt att skydda platserna för planerad kirurgi, men nu har vi lite tankar på hur vi ska lyckas med det i sommar. Det har nog aldrig skett, säger Martin Andersson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".