Skyltfönstret till Mimers kundcenter i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio
1 av 3
Mimers kundcenter i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Maria Brithon Brinck, personaldirektör för ABB Sverige. Pressbild/ABB.
2 av 3
Maria Brithon Brinck, personaldirektör för ABB Sverige. Pressbild/ABB.
Björn Nordén. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 3
Björn Nordén verksamhetschef Jobba i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Näringslivsförtur hos Mimer i Västerås

1:39 min

Rekordmånga står i kö hos kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås. Den genomsnittliga kötiden är flera år men den som flyttar till Västerås för arbetets skull kan få gå före i kön.

– Har du fått ett arbete så kan du ansöka om näringslivsförtur. Om du blir beviljad det så har du möjlighet att få en lägenhet med snabb inflytt, säger Anette Jansson, kundcenterchef på Mimer.

Sedan 1 september 2015 kan personer som fått jobb i Västerås men bor för långt bort för att pendla, ansöka om näringslivsförtur i den kommunala bostadskön.

Det ställs krav på både anställningsform och tjänstgöringsgrad, och under de fem månader som gått sedan förturen infördes så har Mimer fått in 44 ansökningar.

31 av de 44 har godkänts, men det är inte detsamma som att alla hunnit få bostad ännu. Så gott om lediga lägenheter har inte Mimer.

Och det här märker förstås även de som rekryterar.

– Det har blivit svårare och svårare att få tag på bostäder för de som flyttar in till Västerås. Både för de som kommer inom Sverige, och inom och utanför EU, säger Björn Nordén som är verksamhetschef på ekonomiska föreningen Jobba i Västerås.

Även Västerås största företag ABB med 4 200 anställda i staden märker av den hårdnande situationen på den lokala bostadsmarknaden.

Förra året rekryterade ABB i Västerås ett hundratal personer, och av dem kom ungefär 40 från andra platser.

– Vi ser att det är färre lägenheter i omlopp, så det kan ju göra att det blir svårare. Vi välkomnar ju nybyggnation, framförallt av hyresrätter. Det är bra för oss på ABB och det är bra för staden också, att vi får fler som flyttar hit, säger Maria Brithon Brinck, personaldirektör för ABB Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista