Sovrum på Norrbygården i Fagersta.
1 av 2
Improviserad klädutlämning. Anna von Koch bjöds in till ett av sovrummen på Norrbygården för även barnfamiljerna skulle ha en chans att få del av vinterkläderna. Foto: Anna von Koch.
Flyktingarna på Norrbygården provar vinterskor.
2 av 2
Flyktingarna på Norrbygården provar vinterskor som volontärer tagit med. Foto: Anna von Koch.

Sandaler i tio minus och snöstorm – "misär" på Norrbygården

3:11 min

När journalisten Anna von Koch och hennes vän besökte Norrbygården i Fagersta för att dela ut vinterkläder fick de en chock. Förutom att det var trångbott, hade människorna inga varma kläder på sig.

Det var i mitten av januari när Anna von Koch besökte asylboendet Norrbygården i Fagersta för att dela ut vinterkläder, som hon och en vän hade samlat in, som hon blev upprörd av hur människorna lever. "Misär", för att använda hennes eget ord.

De hade tillstånd att dela ut kläderna på parkeringen utanför, men blev inbjudna av några boende till ett sovrum. Väl inne på rummet blev det panikartat och en kvinna tog en kartong och hoppade ut genom fönstret efter att någon hade öppnat det.

– De är fortfarande i överlevnadsfasen, de här människorna, säger Anna von Koch till P4 Västmanland.

Utanför fönstret stod en pappa med sina två barn som var runt tre och fem år gamla.

– De hade sommarkläder på sig och jag får panik. Jag lyfter in treåringen genom fönstret och han hade sandaler med remmar och tunna strumpor på sig som var dyngsura, och så hostade han kraftigt, säger Anna von Koch.

Hon satte sig underslafen på sängen och slet av honom sandalerna och strumporna. I kartongen fanns det däremot inga skor och strumpor i rätt storlek.

– Jag hittade två overaller som jag gav till pappan. Jag åkte dit med tanken att ge extrakläder, som ens egna barn har. Men de här människorna har ingenting. Det skär i ens mammahjärta att se alla de här barnen gå runt i snön med sandaler mitt i vintern, säger hon.

Efter besöket har hon varit i kontakt med Rädda barnen som sagt att det är Migrationsverket som ska stå för kostnaden för vinterkläder till de asylsökande. Däremot är det upp till flyktingarna själva att ansöka om pengarna.

På Norrbygården bor det runt 440 personer, och de var inte nöjda med sin levnadsstandard. De boende kommunicerade nämligen med Annas vän som kan arabiska.

– Det är ett lotteri var du hamnar någonstans. Det är fel att det ska skilja så mycket i landet, säger Anna von Koch.

I varje rum bodde ett flertal familjer med sex våningssängar utställda.

– Jag frågade en femårig flicka om hon tyckte om Sverige. "Nej, det gör jag inte" hade hon svarat. Det skulle inte jag heller göra om jag bodde så där. Det är inte ett värdigt liv, säger Anna von Koch.

P4 Västmanland har varit i kontakt med föreståndaren på Norrbygården, Tom Sirén på företaget Kulthammar. Han låter hälsa att Norrbygården följer Migrationsverkets regler om utrymme, duschar och toaletter.

Han säger också att flyktingarna ansöker om pengar till vinterkläder, men han "har inte en aning" om hur lång väntetid det är för att få pengarna.
Han bekräftar att det kommer frivilliga med kläder ibland, som de delar ut ute på parkeringen, och att det då blir "lite kaos".


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista