Gabriel Wikström, socialdemokratiskt statsråd med ansvar för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor
Gabriel Wikström (S). Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.

Gabriel Wikström kritisk till sockerstudier betalda av branschen

1:18 min

Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa kom fram till att det inte finns någon koppling mellan övervikt och hög sockerkonsumtion, men Sveriges Radios granskning visar att flera av studierna var betalda av sockerindustrin.

Även flera medlemmar i den panel på Efsa som skrivit sockerrekommendationerna har finansiella kopplingar till företag som tillverkar och säljer sockerrika produkter.

Många har reagerat på granskningen idag, bland annat västmanlänningen och socialdemokratiske folkhälsoministern Gabriel Wikström.

– Är det så att man kan ifrågasätta trovärdigheten bakom både forskningen och de här rekommendationerna då tycker jag att vi är på sluttande plan. Vi har ju sett att tobaksindustrin har sysslat med den här metoden att finansiera forskningsrapporter och snedvrida resultaten och jag hoppas verkligen inte att vi får se samma utveckling inom livsmedelsindustrin, säger Gabriel Wikström.

Är det här skadligt att sockerbolag finansierar sockerforskning?

– Det är skadligt därför att det finns anledning att tvivla på att de här resultaten är korrekt framtagna. Det vi står inför är en stor epidemi av ökande övervikt och ökande fetma i hela världen, och ska vi kunna möta den här epidemin så behöver vi göra en lång rad utav åtgärder och vi måste börja nu. Att börja detta med att ha forskningsresultat som vi inte vet om vi kan lita på tycker jag är en väldigt olycklig start, säger Gabriel Wikström (S), folkhälsominister.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista