Markus Holmberg
Markus Holmberg är domkyrkokaplan i Västerås domkyrka. Här kollar han in tolkningen av "Romanska bågar". Foto: Sofie Tejre/Sverigesradio

Tranströmers ord i bild

0:48 min

Tomas Tranströmer besökte ofta domkyrkan då han bodde i Västerås. Nu är det istället bilder av hans ord som är på besök i kyrkan.

Utställningen "Se Tranströmer" hänger från och med idag i Västerås domkyrka. Det är en utställning med 20 olika medverkande fotografer som alla tolkat en Tranströmer-dikt var.

– De här fotograferna är inte konst-fotografer i första hand, utan snarare pressfotografer. Instruktionerna var i stort sett så: välj en dikt av Tranströmer och illustrera den, säger Markus Holmberg som är domkyrkokaplan och samordnar arbetet i kyrkan.

Markus Holmberg är extra glad över att utställningen nu kommit till Tomas Tranströmers hemstad Västerås, efter flera år på turné.

– Tomas Tranströmer kom väldigt ofta hit till domkyrkan, vi vet att han var här minst en gång i veckan. Då var det här en miljö, ett rum, som han gärna ville se, och där han säkert fick inspiration till de ord som han formade sen. Då är det roligt att i just den miljön finns nu bilder på hans ord, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista