En hjärtstartare.
1 av 2
En hjärtstartare. Foto: Sveriges Radio
Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhushef Västerås
2 av 2
Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhushef Västerås. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio Västmanland

Snabbare hjälp vid hjärtstopp

"En viktig gemensam åtgärd"
1:58 min

Allt fler Västmanlänningar kommer nu kunna få snabbare hjälp vid ett hjärtstopp. I flera kommuner i länet börjar nu även räddningstjänsten åka på just sådana larm och i många fall är de snabbare på plats än ambulansen.

Larmen kallas IVPA - I Väntan På Ambulans – och har funnits i Sala, Skinnskatteberg och Surahammar under flera år. Övriga kommuner i länet har sagt nej eftersom landstinget inte velat vara med och betala annat än för utbildning.

Men nu har landstinget beslutat att gå in med både utrustning i form av hjärtstartare och ekonomiskt bidrag och det gör att nästan alla kommuner i länet nu hoppar på. Så väl Norberg och Fagersta som Köping, Arboga och Kungsör väntas få IVPA under våren och sommaren.

– Man har väl bedömt utifrån en politisk nivå att det är en viktig gemensam åtgärd att göra, så visst kommer det här gemensamma ansvarstagandet förbättra befolkningens förmåga att överleva ett hjärtstopp, säger landstingets biträdande sjukhuschef Liselott Sjöqvist.

Det är just larm om hjärtstopp och andningssvårigheter som räddningstjänsterna nu ska åka på. Eftersom det finns fler räddningstjänster än ambulansstationer i länet så ökar därmed chansen till snabb hjälp.

Kommunerna väntas klubba igenom avtalet de närmaste veckorna och för Fagersta och Norbergs del väntas IVPA kunna gälla från den första juli. Fagersta och Norberg tillhör Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund och förbundets dala-kommuner Avesta och Hedemora har redan haft IVPA i cirka 10 år, med flera avgörande insatser berättar räddningschef Mats Jansson.

– Det är ju jättepositivt, vi tror ju att det här kan vara till stor nytta för alla som bor och verkar och vistas i de här områdena, säger Mats Jansson, räddningschef Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".