Vargar. Arkivfoto: Foto: Yvonne Åsell/TT
Vargar. Arkivfoto: Foto: Yvonne Åsell/TT

Jägareförbundet överklagar beslut om vargjakt

0:56 min

I fredags sa Förvaltningsrätten i Uppsala nej till licensjakten på varg i Västmanland. Rätten ansåg att länsstyrelsen inte gett tillräckligt bra motiv för jakten. En dom Jägareförbundet nu kommer att överklaga.

Vargjakten i Västmanland skulle omfatta sex vargar i Färnareviret söder om Fagersta. Men den stoppades redan före start av förvaltningsrätten, som då beslutade att inhibera länsstyrelsens jaktbeslut tills vidare.

– Man kan ju konstatera att det här har blivit en rätts-diskussion som saknar motstycke. Vi har haft sammanlagt sju olika domstolar som har tittat på huruvida vi ska kunna jaga varg eller inte, och man gör ju också olika tolkningar. Det är anmärkningsvärt att man inte får till ett beslut och man inte kan göra det här i tid så att vi får till vargjakt, säger Torbjörn Lövbom som är ordförande för Jägareförbundets rovdjursråd och sitter också i förbundsstyrelsen.

Kommer ni att överklaga den här domen?

– Vi kommer att överklaga. Vi vill se till att vi får ett avgörande i Kammarrätten så att vi vet vad som gäller och hur vi ska hantera det här nästa år. Vi kommer att följa med ändå in i kaklet, säger Torbjörn Lövbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista