Skatteverkets övervägande. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Skatteverkets övervägande. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

NVK vill slippa skattetillägg för konsultarvode

1:46 min

Den utdragna tvisten om konsultavtalen med förbundschefen i Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund fortsätter. NVK motsätter sig Skatteverkets besked och vill slippa drygt 400 000 kronor i skattetillägg.

– Skattetillägg är ett slags straff för att man har gjort något medvetet fel, säger Stig Bergman (V) ordförande i NVK:s direktion.

Medvetet eller inte, i december 2015 kom i alla fall Skatteverket fram till att Fagersta kommun skulle betala 400 000 och NVK 790 000 kronor i olika avgifter i efterhand.

För enligt Skatteverket var det fel att teckna konsultavtal med NVK:s förbundschef för jobb som denne utförde som just förbundschef

Fagersta kommun har inte protesterat men NVK hävdar att förbundschefen hade andra arbetsuppgifter som konsult, och vill slippa att betala 431 000 av totalt 790 000 kronor.

– Det är väl inte riktigt bra att vi skulle betala det också. I övrigt så vet vi ju inte om det är rätt eller fel, utan det får ju Skatteverket bedöma så får vi se vad de kommer fram till, säger Stig Bergman.

Ni har ju framfört de här synpunkterna till Skatteverket tidigare. Ni hoppas att det ska gå bättre den här gången?

– Det är ju ändå en ganska stor summa pengar. Det är väl viktigt att vi inte betalar skatt och har onödiga kostnader i de här kommunerna. Vi har ju andra kostnader som är jätteviktiga.

– Det är ju kommunmedborgarnas pengar som de har betalat in. Vi måste ju försöka se till att pengarna används till det de ska användas till, säger Stig Bergman (V) ordförande i NVK:s direktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista