Förlossning skylt
1 av 2
Hårt tryck på förlossningen i Västerås. Foto: Claes Lundkvist/Sveriges Radio.
Lena Ahlbin. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Lena Ahlbin. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Hårt tryck på förlossningen

1:27 min

Förlossningen i Västerås har ett ansträngt läge. Sjukhuset planerar nu för hur de 18,8 miljoner kronor som Landstinget Västmanland får av staten ska användas. 

Åtgärder behövs, enligt Lena Ahlbin, verksamhetschef på kvinnokliniken.

Miljonerna som landstingen får av staten ska gå till att stärka kvinnohälsovården. Det kan handla om att höja bemanningen men även att se över vårdens innehåll.

På kvinnokliniken på sjukhuset i Västerås, där både förlossningar och besök ökat, finns alltså ett stort behov av insatser:

– Ja, i första hand att bemanna upp förlossnings- och BB-avdelningen, så att vi har mer personal dygnet runt. För det är mycket mer tidskrävande och högre belastning, säger Lena Ahlbin.

– Men vi tittar inte bara på förlossningsvården, det handlar om kvinnohälsa också. Hur får man ner bristningar, hur följer vi upp det och hur hanterar vi inkontinens problem.

– Så vi håller på inom kliniken att titta på vad vi kan satsa på, säger verksamhetschef Lena Ahlbin till P4 Västmanland.

Totalt 720 miljoner kronor har regeringen avsatt till att förstärka kvinnohälsovården. Det mesta av pengarna ska användas i år.

Hur de totalt 18,8 miljoner Landstinget Västmanland får och hur de ska fördelas arbetar landstinget med just nu och det ska redovisas inom kort.

Men fler barnmorskor och undersköterskor behövs. Det behövs även tolkhjälp. På Västmanlands sjukhus i Västerås har man också ökat antalet tolkar i bland annat arabiska och somaliska.

Kvinnokliniken är också en av de kliniker inom sjukvården som påverkats mest av antalet nyanlända, säger Lena Ahlbin:

– Det är tungt, det är högt tryck på förlossningen. Det är mer svårarbetat eftersom man inte kan kommunicera med kvinnorna direkt. Många kommer ju från ett annat land.

– De kan inte språket och kanske inte gått på mödravårdskontroller. De är inte inskrivna i våra datasystem och så kan de ha andra sjukdomar som vi inte är vana vid och de är inte är kontrollerade under graviditeten.

– Det tar ju längre tid att kommunicera och får vi inte tolkar så kan vi inte kommunicera, då blir det kroppsspråk, säger Lena Ahlbin till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista