Björn Nordén. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Björn Nordén verksamhetschef Jobba i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Efterlyser okonventionella lösningar för bostadsmarknaden i Västerås

1:33 min

Trycket på lägenheter i Västerås är hårt. Och de som jobbar med rekrytering märker att företagen blir mindre benägna att hjälpa nya medarbetare till boende. Det tar helt enkelt för lång tid.

– Det har hettat till så att det är svårare att hitta boende. På en väldigt pressad marknad innebär det att den enskilda individen får ta större ansvar, för bolagen har inte tid och råd att lägga resurser på bostadsfrågan, säger Björn Nordén, verksamhetschef på ekonomiska föreningen Jobba i Västerås.

– Det blir litet moment 22. När individen skulle behöva det som mest, så finns som minst hjälp.

Jobba i Västerås har ett 40-tal medlemmar. Westinghouse, ABB, Bombardier, Västerås stad och Landstinget för att nämna några större. Lite mindre är till exempel Engelska skolan och Västmanlands Idrottsförbund.

Via enkäter och djupintervjuer har Jobba i Västerås frågat medlemmarna hur bostadssituationen påverkar deras rekryteringar.

Och även om läget inte bedöms som akut, och det enligt Björn Nordén i slutänden på något vis oftast ordnar sig med bostad, så efterlyser han nu nya, okonventionella lösningar. Till exempel att flera företag och organisationer går samman och äger hus, för att kunna dela på kostnader och möjligheter.

– Då skulle man kunna se till att vi hade en genomflöde och har boenden för sex månader upp till ett år. Jag tror att vi till slut kommer att komma dit, att det här behövs. När det hettar till på bostadsmarknaden behövs okonventionella lösningar, säger Björn Nordén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista