Bengt-Åke Nilsson (L) Foto: Filip Annas
Bengt-Åke Nilsson (L) Foto: Filip Annas

Oenighet i styrelsen om Västmanlandsmusiken

1:29 min

Styrelsen för Västmanlandsmusiken föreslår inför MBL-förhandlingar att orkesterns musiker ska gå från 60 procent tjänstgöringsgrad till 50 procent. Men det är inte alla i styrelsen med politiker som är överens om det här, M och L är missnöjda. 

Liberalernas Bengt-Åke Nilsson, som är andre vice ordförande i styrelsen, är inte särskilt nöjd med majoritetens inriktning.

Han tycker exempelvis att MBL-förhandlingarna ska göras klar innan budgeten läggs fast.

– Arbetsgivaren ska lägga fram sina förslag, och det har vi inga synpunkter på. Däremot tycker vi att det är att gå för långt att utifrån arbetsgivarens synpunkt lägga fast en budget för 2016 innan MBL-förhandlingarna är klara, då ger man inte MBL-förhandlingarna och arbetstagarna möjlighet att presentera sina alternativ, säger Bengt-Åke Nilsson (L).

–MBL förhandlingarna ska inriktas på att man blir överens och det är särskilt viktigt just nu därför att det finns ett bristande förtroende från medarbetarna mot både, vad jag förstår, den politiska ledningen och tjänstemannaledningen.

Förtroendet är alltså inte bra när det gäller ledningen med Dag Celsing i spetsen, vad har du för förtroende för den?

– Ända tills den dag jag uttalar att jag inte har förtroende för Dag Celsing så kommer jag inte att säga något annat än att jag har förtroende för Dag Celsing. Men däremot går det inte att komma ifrån att det finns skäl till varför medarbetarna saknar förtroende, och det måste vi i den politiska ledningen och i tjänstemannaledningen ta till oss, säger Bengt-Åke Nilsson.

Är det realistiskt att behålla 60 procentiga tjänster eller till och med utveckla orkestern?

– Det finns andra alternativ, en vi utesluter inte att det behövs en justering av tjänstgöringsgrad för att rädda ekonomin, men vi vill att all verksamhet inom Västmanlandsmusiken ska omfattas av räddningsaktioner för att få ordning på ekonomin, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista