Brandman Fredrik Sandberg/TT
Arkivfoto: Fredrik Sandberg/TT

Brandman ber om ursäkt för rasistiskt uttalande

"Han är hemskt ångerfull"
0:59 min

En deltidsbrandman som är anställd vid räddningstjänsten i Sala-Heby uttryckte sig rasistiskt i sociala medier på nyårsafton. Nu är han ångerfull och ber om ursäkt.

Brandmannen ska ha skrivit på Unga muslimer i Sveriges Facebook-sida: "Jag rekommenderar härmed alla äckliga muslimsvin att sticka en vass kniv genom hjärtat vid 12-slaget".

Göran Cederholm, räddningschef vid räddningstjänsten i Sala-Heby, ser allvarligt på situationen och berättar att de nu kommer att ha ett samtal med brandmannen.

– Brandmannen har skickat ett meddelande till Unga muslimers sida och bett om ursäkt. Han är hemskt ångerfull och inser nu efteråt att det var otroligt korkat gjort. Det viktiga här är att man erkänner att man gjort fel, att man försöker rätta till det så bra som det går och samtidigt förklara att man inte kommer att göra om det.

Även Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala kommun, anser att inlägget är oacceptabelt.

– Det är väldigt tråkigt eftersom det skadar ju förtroendet för räddningstjänsten och det skadar alla brandmän som riskerar sitt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".