Isabel Dellacasa Lindberg vice ordförande i föreningen TIMpendlare
Isabel Dellacasa Lindberg vice ordförande i föreningen TIMpendlare. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio

Pendlarföreningen: Åtta veckor är för mycket

2:44 min

TIM pendlarföreningen i Mälardalen är mycket kritisk till att Trafikverket stänger av Mälarbanan i åtta veckor i sommar. Flera av medlemmarna gör allt för att slippa åka tåg under avstängningen.

– Det tas ut föräldraledighet, semester, flextid och man jobbar hemifrån. Det är så pass långa resor så ska man lägga på ytterligare en och en halv timme pendling varje dag är det inte hållbart, om man ska hålla på i åtta veckor, säger Isabel Dellacasa Lindberg, vice ordförande i TIM pendlarföreningen i Mälardalen.   

Hon menar att förra årets avstängning i fem veckor var saftigt nog för medlemmarna i pendlarföreningen. I år kommer alltså banan att stängas av i hela åtta veckor. Sträckan som berörs är Tomteboda-Kallhäll  och den kommer att vara avstängd från 11 juni till 8 augusti. 

P4 Västmanland har varit i kontakt med SJ som i nuläget inte kan svara på hur det kommer att se ut med ersättningstrafiken, när P4 Västmanland kontaktar bolaget.

Bland TIM pendlarföreningens medlemmar efterfrågar de ekonomisk ersättning för besväret.

– Trafikverket stänger av banan för byggnadsåtgärder och operatörerna drabbas av det. Jag har ingen insyn i det här, men Trafikverket borde kanske borde gå ut någon form av ersättning till operatörerna och att det i sin tur kommer att synas på biljettpriset. Då måste det nog till en central reglering från staten helt enkelt, säger Isabel Dellacasa Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista