Maria Lindelöf från Invitationsdepartementet Västerås förmedlade kontakt mellan Pernilla Wester och Rehab Alsaidawi. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.
Maria Lindelöf från Invitationsdepartementet Västerås förmedlade kontakt mellan Pernilla Wester och Rehab Alsaidawi. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.

Middagen blev vägen in i svenska samhället

4:30 min

Möten mellan människor i vardagen är avgörande för en fungerande integration. Det tycker Maria Lindelöf, initiativtagare till middagsförmedlingen Invitationsdepartementet i Västerås.

– Integration på mikronivå slår all annan integration på fingrarna, säger matambassadör Maria Lindelöf som för ett år sedan startade Invitationsdepartementet i Västerås.

Det är en version av det ideella initiativet som startades av SFI-läraren Ebba Åkerman i Stockholm för några år sedan.

Invitationsdepartementet fungerar som en middagsförmedling mellan människor som pratar flytande svenska och människor som pluggar svenska för invandrare, få dem att ses över en middag. 

Maria Lindelöf startade det här eftersom hon själv vill göra något för att bidra till integrationen. Men hon kände inte att hon hade all tid i världen, med tanke på jobb och familj.

– Ett genialiskt drag. Jag har inte tid att engagera mig långsiktigt i en annan människa, men en middag, det är så enkelt. Ska vi lyckas med integrationen så är det just på mikronivån där människor möts som det är oerhört viktigt, säger Maria Lindelöf.

Den som är intresserad av att bjuda på middag eller att gå på middag kontaktar Invitationsdepartementet som sedan matchar ihop människor för en middag. 

Hör Rehab Alsaidawi och Pernilla Wester berätta i ljudklippet om sitt möte över en bit mat. Något som de både tyckte betydde jättemycket för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista