ABB:s VD Johan Söderström Foto:Terje Lund/Sveriges Radio
ABB Sveriges VD Johan Söderström Foto:Terje Lund/Sveriges Radio Foto: Terje Lund

Tufft för ABB på en global marknad

1:21 min

Idag kom ABB Sveriges bokslut för 2015 och det visar att företaget har klarat sig bra på den globala marknaden.

Positivt är att orderingången ökade med 25 procent jämfört med 2014. Negativt är att företaget i helhet inte växte.

Johan Söderström är VD för ABB Sverige och han tycker att företaget har klarat sig bra på den tuffa globala marknaden, men att han tycker det är synd att företaget inte klarade av att växa.

– Marknaden har varit mer utmanande än någonsin.

Johan Söderström tror givetvis på sitt företag och han menar att man på en rad innovativa områden ligger i framkant som borgar för positiva siffror i framtiden.

– Drivkrafterna på marknaden med digitalisering, automatisering och energiomställningen spelar oss verkligen rätt för vi är ledare inom de här områdena.

ABB Sverige har gått från fem divisioner till fyra, men en av de nya divisionerna, Power Grid, kan komma att säljas. Det sade i alla fall ABB:s globala ordförande Peter Voser i ett uttalande från förra året, men Johan Söderström vill lugna bland annat de anställda i den här frågan.

– Vi utreder det här året om vi ska sälja divisionen, behålla den eller ingå partnerskap, och vi jobbar för den allra bästa lösningen för ABB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista