Foto: Bertil Ericson/TT.
1 av 2
Operation pågår. Foto: Bertil Ericson/TT.
Martin Andersson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Martin Andersson, överläkare och verksamhetschef på ortopeden. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

"Köpta" operationer kostar landstinget miljoner

1:14 min

Förra året betalade sjukhuset i Västerås över 40 miljoner kronor för att få patienter opererade på andra håll. Det är nio miljoner mer än året innan.

Brist på sjuksköterskor och stängda vårdplatser är några av orsakerna till kostnadsökningen.

Av de fem kliniker på sjukhuset i Västerås som förra året skickade patienter till andra vårdgivare för operation hade ortopeden, kirurgen och ögonkliniken den högsta kostnaden.

Bara ortopeden fick betala 17 miljoner kronor.

– Förra året så köpte vi vård för väldigt mycket pengar. Det vi skulle kunna ta hem är ungefär 40 miljoner, säger Martin Andersson, verksamhetschef på ortopedkliniken, till P4 Västmanland.

Men nu ska färre patienter skickas till andra vårdgivare. Västmanlänningar som behöver en höft eller knäledsoperation ska inte behöva vänta längre än tre månader, enligt Martin Andersson.

På ortopeden har man med hjälp av ett operationsteam på sjukhuset i Köping gått från 16 till 33 planerade operationer i veckan.

– Målet för mig är att alla som söker för ortopediska åkommor ska få vård inom tre månader. Jag tror att det är en rimlig tid på planerad kirurgi, säger Martin Andersson.

– Men får vi en stor anstormning av akuta patienter som vi har haft nu en period så kan det innebära att vi stryker planerad kirurgi. Vi måste prioritera vårt akuta uppdrag först förstås, säger Martin Andersson till P4 Västmanland.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista