Sjukskriven
Sjukskrivningarna i länet ökar. Foto: Erik G Svensson/TT Foto: ERIK G SVENSSON

Allt fler är sjukskrivna i Västmanland

"Fler människor tycker att arbetslivet är pressat"
0:51 min

Västmanland ligger över riksgenomsnittet när det gäller antalet sjukskrivningar. Framför allt är det psykiska diagnoser som ökar.

Idag var Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler på besök i Västerås. Hon talade bland annat om att det är den psyksiska ohälsan som gör att antalet sjukskrivningar gått upp: 

– Om man tittar på hur folkhälsan i landet utvecklas, så ligger den på en stabil nivå. Däremot är det fler människor som tycker att arbetslivet är pressat och det är svårt att få ihop livspusslet. Det tar sig då uttryck i ökade sjukskrivningar, säger Ann-Marie Begler.

Försäkringskassan har en vilja att få ner antalet sjukskrivningar:

– Dels så ska vi jobba med hur vi själva gör våra bedömningar, vi måste bli skickliga på att bedöma möjligheten att arbeta. En del av de här personerna behöver mycket vara hemma, men för en del kanske det är bättre att jobba 25 procent eller 50 procent. En del rehabiliteras bäst på sin arbetsplats, säger Ann-Marie Begler.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".