Anders Teljebäck (S). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Anders Teljebäck (S). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Så ska Västerås vända på underskottet

1:12 min

Västerås stad visade ett underskott på 52 miljoner kronor under 2015 efter bokslutet. Underskottet beror bland annat på ökade kostnader inom främst äldreomsorgen, men även högstadieskolor, gymansieskolor och vårdkostnader för ungdomar och insatser för personer med funktionshinder.

Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att de nu kommer att sätta in åtgärder för att vända på underskottet.

– Vi har under några år dragits med ökade underskott i våra verksamheter och har satt in kraftfulla insatser för att komma tillrätta med det. Vi ser framför oss att vi under det här året ska kunna få ner underskotten och helst bli av med underskotten. Så vi har satt in insatser och kommer att sätta in ytterligare insatser, säger Anders Teljebäck.

Kan en skattehöjning bli aktuellt?

– När man har underskott så måste man komma tillrätta med dem. Om man någon gång ska höja skatten, vilket jag inte säger att ska göra, så ska det vara för offensiva satsningar. Vi måste se till att vi kommer tillrätta med det här, säger Anders Teljebäck.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista