Skylt utanför dörr.
Myndigheten för yrkeshögskolan. Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio.

Många nya platser på yrkeshögskolan

"90 procent går till jobb efteråt"
1:08 min

Intresset för att studera på yrkeshögskolan håller i sig. Till nästa läsår blir det rekordmånga platser i landet och det blir fler platser även i Västmanland, framförallt inom teknik.

– Vi har ökat med ungefär 30 procent i antal platser vi kan bevilja, från 19 000 platser till 25 000 platser ungefär, så det är en rejäl ökning, säger Johan Blom, chef för utbildningsavdelningen på Myndigheten för yrkeshögskolan i Västerås.

Det blir fler platser också i Västmanland, 562 platser jämfört med 392 förra läsåret, nästan rekord för det har bara varit fler ett år tidigare, och då bara ett fåtal platser fler.

Utbildningsområdena i Västmanland är ungefär desamma som i landet i stort, men framförallt inom teknik.

– Det är väldigt mycket inom teknik i Västmanland överhuvudtaget, men även litet inom samhällsbyggnad och vård och administration.

Förankringen i det lokala arbetslivet är stark, säger Johan Blom, eftersom de lokala företagen sitter i ledningsgrupperna för de utbildningar som bedrivs. Och möjligheten till jobb efter utbildning är stor, säger han.

– Det är närmare 90 procent som går till jobb efteråt, och man går till jobb ganska snabbt efteråt så det är en bra kompetensförsörjning för arbetslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".