Foto: Bertil Ericson/TT.
1 av 2
Foto: Bertil Ericson/TT.
Martin Andersson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Martin Andersson överläkare och verksamhetschef. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Misstag när andra opererar blir dyrt för landstinget

2:13 min

När det sker misstag vid operationer utförda av andra vårdgivare kan det bli kostsamt för Landstinget Västmanland. Sjukhuset i Västerås får ta hand om infektioner och tvingas göra om operationer.

Att bli omopererad innebär ett ökat lidande för patienten och det blir också dyrare för Landstinget Västmanland, menar Martin Andersson, verksamhetschef på ortopedkliniken på sjukhuset i Västerås.

– Det kan leda till att man i högre utsträckning får byta den, om man nu pratar om höftproteser. Det är väldigt lång vårdtid för patienten och väldigt belastande för landstinget och väldigt dyrt för landstinget med långa vårdtider, säger Martin Andersson till P4 Västmanland.

Långa väntetider och vårdgarantin som säger att patienten har rätt till vård inom en viss tid gör att länsbor söker sig utanför länet för att opereras.

Det är i de fall där patienten själv sökt vård och opereras av andra vårdgivare som bland annat ortopedkliniken sett en ökad infektionsrisk.

Trots att en annan vårdgivare brustit, så får Landstinget Västmanland ta hand om det som gått fel.

– Vi ser bland annat att infektionsfrekvensen har gått upp då för de som har opererats på andra ställen. Det är kanske inte för att man är slarvigare där, utan det handlar nog snarare om uppföljningen, säger Martin Andersson och tillägger;

– Svårigheten för de som opereras någon annanstans det är ju just när det blir en infektion, som man upptäcker i efterförloppet, eller om protesen inte sitter fast. Vilket kan hända att man får en proteslossning.

Ansvarsfrågan är ofta väldigt oklar, säger Martin Andersson.

– Då är det ibland svårt för oss att veta vad det är för operation som är gjord, var den är gjord. Det finns ibland inte någon som känner ansvar för patienten. Det är vår upplevelse och det är ett problem och en risk för patienten, säger Martin Andersson.

När det gäller ansvarsfrågan så är det något som Landstinget Västmanland just nu undersöker, säger Martin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista