När Västeråsaren Julia Pliscovaz kritiserade H&M på Facebook tog det "hus i helvetet" Foto: Sveriges Radio
När Västeråsaren Julia Pliscovaz kritiserade H&M på Facebook tog det "hus i helvetet" Foto: Sveriges Radio.

Västeråsaren Julia blev offer för näthat

3:21 min

För fyra år sedan blev fallet Julia känt i riksmedia efter hon på Facebook ifrågasatt klädjätten H&M:s val av tröjmotiv och då fick ta emot mängder av hatiska kommentarer och grova hot.

Igår presenterades nya lagförslag på näthat. Regeringen har tillsatt en utredning som ska presenteras i dagarna med uppdrag att bland annat se över straffbestämmelserna om olaga hot, ofredande, förtal och förolämpning i den digitala världen.

Ett särskilt brott - olaga integritetsintrång - som kriminaliserar spridning av integritetskänsliga bilder och uppgifter (exempelvis hämndporr, nakenbilder, obduktionsbilder) föreslås.

Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) är behovet av att skärpa lagstiftningen stort och det hög tid att lagstiftningen skärps.

– Vi vet att den nya tekniken innebär att man faktiskt kan förstöra människors liv. Den här typen av brott får också mycket större konsekvenser för människor nu än tidigare, eftersom vi aldrig kan flytta ifrån internet. Det når oss överallt och det glömmer inte, säger Morgan Johansson till TT.

Västeråsaren Julia Pliscovaz drabbades av näthat för drygt fyra år sen då hon reagerat mot att H&M sålde en tröja med tryck av rapparen Tupac, eftersom han även dömts för sexuell övergrepp, och skrev ett inlägg deras sida. Julia fick en chock när hon läster alla kommentarer och minns hur det kändes att läsa alla de hatiska kommentarer som kom in mot henne.

–  Först var det fullständigt absurt och jag hade ett avstånd till det och tänkte att det här är bara sjukt, bara idioter bakom en skärm. Man har ju lärt sig att man ska inte bry sig om vad folk säger på internet, men det är klart det tog ju. Framförallt blev jag rädd, det var skitläskigt att så många människor var ute efter mig på ett sånt sätt. 

Mycket har hänt på sedan dess, bland annat blev det en rättslig process mot fyra personer som slutade med förlikning, vilket Julia ser som en seger. Och angående regeringens förslag om nya lagändringen kring näthat säger Julia såhär: 

– Jag har så svårt att läsa av exakt vad som kommer hända av det här men det känns om de har kommit åt de allra största grejerna, de värsta grejerna så det är ju bra. Jag tror inte näthat kommer försvinna men lagen är ju normerande och på så viss kanske rättssystemet och polisen tar det på allvar på ett annat sätt så folk kommer känna sig mer trygga i att anmäla och stå upp för sig själva. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista