Daniel Wolfs VästeråsIrsta har ekonomiska bekymmer.
Foto: Ruben Lamers

VästeråsIrsta kan betala men måste minska kostymen

3:54 min

Skuldtyngda VästeråsIrsta kommer kunna betala sin räkningar den här månaden men nu behövs ett nytt tänk inför den framtida elitsatsningen.

Det var i mitten av december som P4 Västmanland rapporterade om VästeråsIrstas allvarliga ekonomiska problem då klubben inte hade möjlighet att betala sina räkningar.

Men den här månaden kommer leverantörsskulder på 1,5 miljoner att betas av menar ordförande Tomas Högström.

– Ja, annars skulle jag inte gå ut och säga det om jag inte trodde på det. Våran situation är den att vi tar mycket av våra kostnader i början av året men vi har mycket inkomster under våra, säger han.

Men även om klubben nu kommer kunna betala sina räkningar så är det inte lugnt för det.

Tomas Högström uppskattar att den ekonomiska kostymen måste minska med ungefär 15 procent. Något som kommer påverka hur den framtida elitsatsningen kommer se ut.

Han tror ändå att det finns utrymme för elitlag på både dam- och herrsidan även om det måste ske på ett annorlunda vis med ett annat ekonomiskt tänk.

– Jag tror att det måste bygga väldigt mycket mer på egna förmågor och att vi utvecklar verksamheten på ungdomssidan.

Mindre sponsorintäkter än planerat och en för dyr elitverksamhet är två anledningar till det ekonomiska krisläget.

En annan anledning är uteblivet aktivitetsstöd som P4 Västmanland tidigare rapporterat om.

Det handlar om upp emot 400 000 kronor som VästeråsIrsta inte fått med anledning av att Riskidrottsförbundet anser att klubben har en felaktig föreningsstruktur med flera föreningar i en.

Det troliga är att VästeråsIrsta tvingas styra över hela verksamheten till en enda förening för att slippa tvister framöver. Men för den skull tänker inte Tomas Högström ge upp de pengar som han anser att klubben har rätt till.

– Jag är beredd att processa till helvetet och tillbaka.

Därför kommer han skicka in en JO-anmälan när det gäller hanteringen av det uteblivna aktivitetsstödet och hans förhoppning är stor att de ska gå vägen.

– De ägnar ju sig åt myndighetsutövning och det är JO:s uppgift att granska hur sånt går till och vi har fått väldigt många olika besked under den här processen så jag har goda förhoppningar att vi får pengarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista